Det här är glioblastom
Gliom är en typ av hjärntumör i hjärnans gliaceller och graderas från grad 1 till 4. Grad 2-4 är cancer och glioblastom 4 är den mest aggressiva formen. Genomsnittsöverlevnaden vid glioblastom är mindre än två år. Glioblastom är inte ärftligt.

Vid glioblastom växer tumören ofta in i den friska hjärnvävnaden omkring tumören. Det gör att det är svårt att få bort hela tumören vid operation.
Standardbehandling vid glioblastom
Om tumören sitter så att den kan opereras så tas så mycket som möjligt av den bort. Därefter ges strålbehandling fem gånger i veckan under sex veckor. Samtidigt ges cytostatika, temozolomide, som tas i tablettform. Efter strålbehandlingen kan behandlingen kompletteras med TTF (Tumor Treating Fields), även kallat Optune. Vid TTF fästs elektroder på huvudet som skapar elektriska fält som hämmar eventuell tumörvävnads tillväxt.
Mer forskning behövs
Glioblastom går att behandla men kan idag inte botas. Behandlingen har länge sett i stort sett likadan ut och mer forskning behövs.
Den rörliga bilden ovan föreställer inte en cancercell, utan är en 3D-modell av proteinet IRE1 med molekylen Z4P bunden till aktiva sätet. Det är här nyckeln till ett botemedel mot glioblastom kan finnas. Läs mer om den aktuella forskningen här.