
Anna Dimberg tar sikte på blodkärlen

En forskargrupp vid Uppsala universitet har en ny antikroppsbehandling mot glioblastom på gång.
Det är Anna Dimberg och hennes team vid Uppsala Universitet som forskar kring mikromiljö och blodkärl i glioblastom. De har sett att tumörkärlen är annorlunda än normala kärl och att specifika proteiner tillverkas av kärlen och att dessa är av betydelse för tumörens mikromiljö.
I sin forskning upptäckte Anna Dimbergs forskargrupp att ett visst protein visade sig vara särskilt intressant. Gruppen har nu utvecklat en antikropp mot detta protein.Â
Tar tid innan det kan hjälpa
Genom att använda specifika proteiner i blodkärlen så kan kärlens funktion förändras. Detta är viktigt då tumörceller vandrar längs blodkärlen in i frisk vävnad samt att det är svårt för läkemedel att ta sig in i hjärntumörens blodkärl för att döda tumörcellerna. Genom att förändra blodkärlen så kan man hindra tumörceller från att spridas. Man kan även förbättra chanserna för att immunceller ska kunna ta sig in i tumören.
– Det kommer att ta lång tid innan det eventuellt blir något som kan hjälpa. Det är ju egentligen därför man håller på, för att jag någon gång ska kunna säga att det finns kliniska pr övningar igång för en ny behandling. Nu är jag i alla fall närmare än jag någonsin varit, säger Anna Dimberg i ett pressmeddelande från Uppsala Universitet.
Mer information om Anna Dimbergs forskning
Uppsala Universitet: Utforskar nytt grepp för effektivare behandling av aggressiva hjärntumörer
Uppsala universitet: Ny metod hjälper immunceller angripa hjärntumörer
Cancerfonden: Project the vasculature as a target for therapy in brain tumors
Gillar du vår sida? Läs mer om hur du kan stötta oss här.